Bez vajíčkové pomazánky by se neobešla žádná silvestrovská párty našich rodičů a prarodičů. Když při její přípravě použijte neobvyklé suroviny, pomazánku pozvednete na zcela novou úroveň. Stačí použít třeba ředkvičky a pancettu.
Ingredience
- 3 vejce
- 1 lučina nebo žervé
- 100 g pancetty (italské slaniny)
- ½ lžíce másla
- svazek ředkviček
- pažitka
- ocet
- sůl
- pepř
Postup
1. Vajíčka uvařte natvrdo a oloupejte je. Aby se vám dobře loupala, do vody přidejte trochu soli a octa. Rozkrojte je na výšku. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky v misce rozmačkejte vidličkou. Přidejte do nich půl lžíce změklého másla a spojte dohromady. Přidejte 1/2 lučiny nebo žervé a smíchejte.
2. Bílky nakrájejte podobně, jako kdybyste krájeli cibuli. Přidejte do misky a opatrně smíchejte. Tím, že jste bílky přidali jako poslední, nerozmačkají se tolik do pomazánky a bude vidět, že jste si s pomazánkou dali opravdu práci. Osolte a opepřete. Ozdobte nasekanou pažitkou.
3. Rozehřejte si pánev. Nasucho na ni rozložte plátky pancetty a plátky chleba. Připravte si papírovou utěrku, na kterou potom pancettu odložíte a ona krásně zkřupaví.
4. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky.
5. Opečený chleba ozdobte vajíčkovou pomazánkou, zapíchejte do ní plátky pancetty a ředkvičky. Na závěr posypejte nasekanou pažitkou.