Dýně nepatří jen do polévky nebo bramborového pyré. Skvěle se hodí také do koláčů, muffinů a dokonce třeba i na dýňové latté. Dnes pro vás máme recept na dýňové muffiny, které snadno popadnete do ruky k snídani, zabalíte dětem ke svačině do školy, nebo si na nich pochutnáte u odpolední kávy.
1. Předehřejte troubu na 190°C. Omytou dýni rozkrájejte na čtvrtiny, vydlabejte semínka, dejte jí do hrnce s vodou a vařte po dobu 15 až 20 minut.Ingredience
Postup
2. Nechte dýni trochu zchladnout, oloupejte slupku a dužinu rozmačkejte na pyré. Přidejte vejce, olej, třtinový a vanilkový cukr. Dobře promíchejte a přidejte zbylé ingredience na těsto – mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl, závor, muškátový oříšek, hřebíček a jednu lžičku skořice.
3. Promíchané těsto přelijte do formiček na muffiny a pečte v troubě předehřáté na 190°C asi 20 minut. Mezitím si připravte polevu.
4. V pánvi rozpusťte máslo a nechte ho lehce zezlátnout (nikoli zhnědnout!), přidejte sýr typu Philadelphia, moučkový cukr a půl lžičky skořice. Suroviny dobře promíchejte a dejte polevu vychladit do lednice.
5. Vychladlé muffiny ozdobte polevou a vlašskými nebo pekanovými ořechy.