Po dlouhém dni má málokdo chuť trávit hodiny v kuchyni. Přesto se nechcete spokojit s rozmáčeným burgerem nebo instantní polévkou. Dobrá zpráva? Skvělou a plnohodnotnou večeři si zvládnete připravit i za 20 minut – rychle, chutně a bez zbytečné námahy.
Rychlé recepty z běžných surovin
Základem je mít doma pár univerzálních ingrediencí – těstoviny, rýži, vajíčka, konzervovanou zeleninu, luštěniny nebo tuňáka. Například těstoviny s česnekem, olivovým olejem a parmazánem (aglio e olio) jsou hotové za 10 minut a chutnají skvěle. Podobně vejce na různé způsoby (míchaná, volská oka, omeleta) doplněná o pečivo a čerstvou zeleninu vytvoří rychlou a sytou večeři.
Pokud máte zbylou rýži, připravte rychlé smažené rizoto – stačí na pánvi osmažit cibuli, přidat zeleninu, vejce a zbytky masa nebo tofu. Do 15 minut máte hotovo a ještě zužitkujete zbytky.
Tipy pro ještě rychlejší vaření
Aby bylo vaření opravdu rychlé, vyplatí se trochu plánovat. Předem nakrájená zelenina v lednici, uvařená vajíčka nebo rýže navíc vám zkrátí přípravu na minimum. Skvělými pomocníky jsou i mražené směsi, které jen hodíte na pánev a dochutíte podle sebe.
Nezapomeňte, že rychlá večeře nemusí být nudná. I jednoduchý salát s pečeným sýrem, cizrnou a jogurtovým dresinkem zvládne každý během chvilky. Stačí kombinovat chutě a nebát se improvizace.
Rychlé večeře nejsou o tom „odbýt se“, ale najít způsob, jak si dobře a zdravě uvařit i ve dnech, kdy čas hraje proti vám.