Čekáte vegetariánské přátele a nevíte, co jim připravit? Nebojte se vyzkoušet grilovanou zeleninu podle receptu našeho chefa. Uvidíte, že se o ni budou hlásit i zarytí „masožrouti“.
Ingredience
- 100 g sýru feta
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 červená cibule
- ½ cukety
- 2 rajčata
- 6 výhonků chřestu
- 1 citron (na šťávu)
- 1 lžičku medu
- 6 lístků bazalky na ozdobu
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Omyjte papriky, nakrájejte je na čtvrtky a pak ještě na půlky, z vnitřku je trochu seřízněte, aby vznikly plošší kousky, které se budou dobře opékat. Cibuli oloupejte, překrojte na půl a rozkrájejte ji příčně na 4 silnější proužky. Omyjte cuketu a odkrojte z ní 4 kolečka silná cca 1 cm. Rajčata rozkrojte na půl. Z chřestu odkrojte dřevnaté části a spodní část oškrábejte škrabkou, bývá tvrdá. Všechnu zeleninu z obou stran osolte.
2. Rozpalte velkou pánev s olivovým olejem, dejte na ni zeleninu, opékejte cca 2-3 minuty, hlídejte a otáčejte. Když je zelenina opečená, vyplněte plamen a nechte vše ještě minutku dojít na pávni, pak odložte na talíř.
3. Do misky vlijte 3 lžíce olivového oleje, šťávu z poloviny citronu, lžičku medu a promíchejte. Přidejte papriky a cukety a promíchejte je se zálivkou.
4. Na servírovací talíř naaranžujte papriky a cukety, potom chřest, který opepřete a lehce zakápněte zálivkou, rajčata a cibuli. Navrch rozdrobte sýr feta, ozdobte lístky bazalky, zakápněte olivovým olejem, opepřete a podávejte.