Připravte si rizoto podle původního italského receptu – s minimem surovin, kdy vynikne chuť kvalitní rýže vařené na bílém víně. Celý pokrm je dochucen jen cuketou, máslem a parmezánem.
Ingredience
- 200 g kulatozrnné rýže (ideálně odrůda arborio nebo carnaroli)
- 150 g parmezánu
- 70 g másla
- 200 ml bílého vína
- 400 ml zeleninového vývaru
- ½ cukety
- 2 větší šalotky
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno a orestujte je na třech lžících olivového oleje a na másle (cca 20g). Cuketu omyjte, nakrájejte i se slupkou na kostky, přidejte k šalotce a restujte 2 minuty.
2. Pak přisypte rýži, podlijte bílým vínem a stále míchejte. Až se víno vyvaří, podlijte dvěma naběračkami horkého vývaru. Trochu opepřete a pokračujte v míchání. Po vyvaření tekutiny přidejte další dvě naběračky horkého vývaru a pořád míchejte. Opakujte, dokud rýže nezměkne, tekutina se vyvaří a vznikne hustší kaše.
3. Parmezán nastrouhejte na jemném struhadle a vmíchejte do rizota. Vypněte plamen, přidejte 50 g másla nakrájeného na kousky a nechte ho rozpustit.
4. Servírujte do hlubokého talíře, opepřete, posypte stouhaným parmezánem, pokapejte olivovým olejem a podávejte.
Poznámky
„Správné italské rizoto“ nemá žádné další přidané ingredience, hlavními surovinami je rýže, bílé víno na podlití a parmezán. Smetana do původní italské verze nepatří.