Překvapte o víkendu svou přítelkyni či manželku luxusní snídaní do postele! S receptem našeho chefa na toasty s pošírovaným vejcem a holandskou omáčkou určitě zabodujete. Vedlejší účinek toho receptu má být pomoc od kocoviny, to jí ale říkat nemusíte :).
Ingredience
- 2 krajíce chleba
- 6 listů čerstvého špenátu
- 50 g másla
- 2 plátky prosciutta crudo
- 3 vejce
- ½ stroužku česneku
- 1 citron
- 1 lžička nasekané pažitky na ozdobu
- ocet
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Dejte opéci chléb na pánev na sucho. Z listů špenátu odřízněte tuhé stonky. Do hrnce dejte rozpustit máslo. Oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky.
2. Když je chléb opečený, dejte ho stranou, vypněte plamen a na horkou pánev položte plátky prosciutta, nechte opékat 1 minutu každou stranu a odložte na talířek. Pánev vraťte na plamen, přilijte 1 lžíci olivového oleje a vhoďte špenát spolu s česnekem. Špenát je hotový, když ovadne, sundejte ho na talířek a česnek vyhoďte.
3. Příprava holandské omáčky – přeceďte rozpuštěné máslo, abychom se zbavili bílkovinnové pěny na povrchu. Dejte vařit kastrůlek s vodou pro vodní lázeň. Z jednoho vejce použijeme jen žloutek, do misky k němu přidejte lžičku octa, dejte nad vodní lázeň a intenzivně míchejte do zhoustnutí. Pak vypněte plamen a opatrně vmíchejte rozpuštěné máslo.
4. Do misky rozklepněte jedno vejce, na jeho uvaření použijte vodu z vodní lázně. Stáhněte plamen a přidejte do ní dvě lžíce octa, lžící roztočte vír a do středu vejce vlijte, lžící obalujte bílek kolem žloutku. Rozklepněte druhé vejce, přidejte ho stejným způsobem k prvnímu a vařte přibližně 3 minuty. Hlídejte, aby se vejce nespojily. Pak je vyndejte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečnou vodu.
5. Připravte k servírování dva talířky, na každý dejte chléb pokapaný olivovým olejem, na jeden chléb dejte špenát, na druhý prosciutto, na oba přidejte pošírovaná vejce.
6. Dodělejte holandskou omáčku – ke směsi vajec a másla přidejte šťávu z půlky citronu, osolte a promíchejte. Každý chléb přelijte dvěma lžícemi omáčky, opepřete, pospypejte nasekanou pažitkou a můžete podávat.
Poznámky
Podle jedné legendy vymyslel recept na vejce benedikt newyorský burzovní makléř se stejným příjmením, který nebyl spokojen s naservírovanou snídaní v hotelu a číšníkovi nadiktoval přesný recept, jak si vejce přeje připravit. Kuchaři se recept líbil natolik, že ho použil do stálého snídaňového menu. Vejce florentine je vegetariánská úprava téhož receptu.