Příznivci gastronomie, zbystřete! Některé vyhlášené restaurace a obchodní řetězce prozrazují své recepty na jídla, která je proslavila. Jedním z nich je Ikea. Právě teď můžete vyzkoušet jejich vyhlášené masové koule!
Suroviny:
500 g mletého hovězího
250 g mletého vepřového
1 najemno nasekaná cibule
100 g strouhanky
1 vejce
5 lžic plnotučného mléka
sůl
pepř
Na omáčku:
40 g másla
40 g hladké mouky
150 ml hovězího vývaru
150 ml zeleninového vývaru
150 ml smetany ke šlehání
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíci dijonské hořčice
Postup:
- Smíchejte vepřové a hovězí. Přidejte nasekanou cibuli a prolisovaný česnek, vejce, strouhanku a míchejte (nejlepší je rukama).
- Přilijte mléko, přidejte sůl a pepř.
- Vytvarujte stejně velké koule, položte na tác, přikryjte potravinovou fólií. Dejte do ledničky na dvě hodiny.
- Poté vkládejte koule do vyhřátého oleje a jemně osmahněte ze všech stran.
- Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte koule na pečicím papíru.
- Na omáčku rozehřejte v kastrůlku máslo. Přidejte mouku a míchejte dvě minuty. Přidejte hovězí a zeleninový vývar. Poté smetanu, sójovou omáčku, hořčici. Přiveďte do varu.
Poznámka: My jsme omáčku nakonec ještě rozředili plnotučným mlékem.