Olej z vlašských ořechů
Doporučuje se použít pro studenou kuchyni pro jeho větší množství omega-3 mastných kyselin a je alternativou ke konzumaci ořechů. Obsahuje také vitaminy B, E, A, C a minerální látky a kvalitní rostlinné bílkoviny, je to silný antioxidant. Pozitivně působí na nervový systém, posiluje paměť. Je dobře využitelný pro vegetariány a vegany. Kombinujte ho s luštěninami a obilninami a tím do těla dostanete potřebné bílkoviny, které se jinak získávají konzumací masa.
Má protizánětlivé účinky, můžete ho mazat na problémová místa na kůži. Doporučuje se také na pooperační rekonvalescenci.
Použijte ho do: salátů zeleninových i ovocných, omáček, pečiva, na dochucení polévek.
Konopný olej
Chutná jemně po oříšcích. Obsahuje 80 % esenciálních mastných kyselin, hlavně omega-3, podporuje tedy imunitní systém, zařaďte ho do svého jídelníčku i při chřipkovém období. Obsahuje minerály a chrání tělo před civilizačními chorobami (špatné trávení, onemocnění srdce, alergie, ekzémy). Olej také působí proti křečím.
Používejte ho ve studené kuchyni. Můžete si naordinovat jako prevenci denně jednu polévkovou lžíci. Obsahuje podobné množství prospěšných látek jako rybí tuk, oproti němu má tu výhodu, že neobsahuje škodlivou rtuť.
Konopný olej se také doporučuje na suchou kůži, podporuje hojení.
Avokádový olej
Patří mezi nejchutnější oleje. Význam má jak pro zdraví, tak v kosmetice. Díky obsahu mononasycené omega-9 mastné kyseliny snižuje zánětlivost v těle a brání vzniku rakoviny, je to antioxidant, využitelný i při dietách. Dokáže v těle přeměnit nezdravé tuky v lépe využitelné. Dále obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a lecitin, který je prospěšný nejen vnitřně, ale působí blahodárně na vlasy, omezuje jejich vypadávání.
Snese vyšší teploty, můžete ho použít jak při smažení, vaření, restování, grilování. Má nejvyšší bod přepalování v porovnání s jinými oleji. Doporučujeme ho i při přípravě salátů.
Kokosový olej
Tělo kokosový olej dobře tráví, navíc působí proti zánětům. Obsahuje zinek, selen, vitamíny a nenasycené omega-3 kyseliny. Můžete ho použít ve studené i teplé kuchyni. Vhodný je na přípravu palačinek, buchet, vdolků nebo v asijských receptech. Odborníci doporučují konzumovat pouze menší množství kvůli velkému obsahu nasycených tuků.