Nevadí vám strávit v kuchyni i více než 3 hodiny vašeho času, pokud výsledek stojí za to? Pak si doma připravte pokrm, který překvapí celou vaší rodinu. Svým způsobem tento pokrm dokáže dostat do kolen každého jednotlivého člena. Řeč je o vepřové pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky. Musíte se ale připravit na to, že doba přípravy je skutečně odhadována na 3 hodiny.
Vepřová pečeně během tří hodin
Pochopitelně se i tento pokrm neobejde bez potřebných ingrediencí. Jako první si představíme ingredience potřebné pro pečeni se zelím. Na první část budete potřebovat 750 g vepřové pečeně, 500 g kysaného zelí, 1 ks cibule, 1 lžičku soli, 1 lžičky drceného pepře, 1 lžičku mletého kmínu, 2 lžíce olivového oleje. Následně si budete muset připravit také potřebné ingredience pro hrnkové knedlíky. Na ty je zapotřebí si připravit 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky mléka, 4 ks vejce, 4 ks rohlíku, 1 lžičku soli, 1 špetku muškátového oříšku, 1 hrst petrželky a 40 g másla na vymazání hrnků.
Necháme si troubu předehřát na 200 stupňů celsia. Dále si necháme opéct maso, a to dozlatova na rozehřátém oleji. Po zhotovení jej vyjmeme. Jakmile maso vyjmeme, necháme na výpeku osmahnout nahrubo nakrájenou cibuli. K ní přidáme kysané zelí, a to včetně šťávy. Podle své chuti opepříme a osolíme. Následně občas krátce promícháme. Vezmeme si pekáček, popřípadě zapékací mísu, do které následně umístíme zelí. Na zelí opatrně položíme maso a necháme podlít přibližně 125 až 150 ml vody. V konečném důsledku přikryjeme a pečeme po dobu alespoň 2 hodin. Záviset bude doba pečení na tom, jakou máte troubu.
Kontrolujeme a dokončujeme přípravu pokrmu
Troubu neustále kontrolujeme. Jakmile vyhodnotíte, že musíte dolít vodu, udělejte to. Stále byste měli mít ale čas na přípravu hrnkového knedlíku. Rohlíky si nakrájíme na malé kostičky. Po nakrájení vložíme do mísy nakrájené rohlíky, hrubou mouku, mléko, žloutky, sůl, špetku muškátového oříšku a nasekanou petrželku. Ingredience řádně promícháme. Zároveň necháme opatrně zapracovat sníh, a to ze zbylých bílků. Hrnky je nutné vymazat důkladně máslem. Vymazání by mělo být po celém obvodu.
Do dvou třetin necháme naplnit těstem. Následně je vložíme do hrnce s vroucí vodou a necháme povařit. Během vaření by měl být hrnec přikrytý poklicí po dobu alespoň 30 minut. Voda by neměla v žádném případě přesáhnout polovinu hrnku. Po upečení masa a přípravě knedlíku nakrájíme vše na plátky a začneme servírovat se zelím.