Hodinové ručičky se už pomalu blíží ke třetí hodině? Tak to je pravý čas začít s přípravou našeho receptu na lahodný piškotový dort, který se výborně hodí k pravému černému čaji o páté. Tak ať to včas stihnete! 🙂
Ingredience
- NA KORPUS:
- 175 g másla
- 175 g třtinového cukru
- 175 g hladké mouky
- 3 vejce
- lžička jedlé sody
- lžička vanilkového extraktu
- olej nebo kousek másla (na vymazání formy)
- NA OZDOBENÍ:
- 150 ml 30% smetany ke šlehání
- 1/4 skleničky jahodové marmelády (může být i jiná příchuť)
- moučkový cukr
Postup
1. V rendlíku rozehřejte na mírném plameni máslo.
2. Do mísy od robota nasypte cukr, mouku, lžičku jedlé sody a zamíchejte. Přidejte 3 vejce a lžičku vanilkového extraktu. Pusťte robota, nechte ho těsto zamíchat a pomalu přilévejte rozehřáté máslo. Vymíchejte do hladkého těsta.
3. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na dort – máslem nebo olejem, můžete použít olej ve spreji. Těsto přelijte do pečicí formy a pečte dozlatova přibližně 35–40 minut. Pak nechte vychladnout.
4. Ušlehejte smetanu, pokud ji chcete sladší, přidejte na začátku lžíci moučkového cukru. Hotovou šlehačku dejte odležet do ledničky.
5. Vychladlý korpus překrojte napůl a spodní půlku namažte silnější vrstvou marmelády a pak šlehačky a přiklopte vrchním dílem korpusu. Vršek dortu dozdobte moučkovým cukrem a podávejte.
Poznámky
Vanilkový extrakt se používá na stejné účely jako vanilkový cukr. Výhodou extraktu je, že není sladký a že se vyrábí z pravé přírodní vanilky. Vanilinový cukr se vyrábí ze syntetického ethylvanilinu. Vzhledem ke své vysoké koncentraci může mít extrakt mírně nahořklou chuť, kterou se ale nenechte odradit.