S chladným počasím přichází i hrozba různých nachlazení a chřipek. Vy se ale letos můžete obrnit tak, že si na vás žádná chřipka ani netroufne! Jak na to? Dostatečně spěte, pravidelně se hýbejte, myslete na sebe a na své blízké, užívejte si života a nezapomínejte ani na zdravou stravu. Jaké potraviny je dobré zařadit do jídelníčku, abyste podzim „přežili“ ve zdraví?
1. Na tohle si dejte pozor
Chřipka je virové onemocnění, které se mezi lidmi šíří velmi snadno. Stačí, aby na vás někdo zakašlal v autobuse, podali jste ruku na seznámení novému nastydlému kolegovi a po jeho odchodu si promnuli unavené oči, nebo k vám chřipku donesou děti ze školky přímo domů. Pokud byste se tedy chtěli virům chřipky vyhýbat, museli byste se zkrátka nejspíš úplně izolovat.
Další možností je očkování, které může pomoci zejména starým nebo nemocným lidem. Vir chřipky nicméně existuje v mnoha mutacích a proti všem žádná vakcína zatím neexistuje. Nikdo vám také nemůže nabídnout ani očkování proti nachlazení.
2. Existují zázračné potraviny?
Než se podíváme na konkrétní potraviny, které mohou pomoci podpořit imunitu a bojovat proti infekcím, připomeňme, že nejdůležitější zůstává vyvážená strava. To znamená, od každého něco, od každého trochu. Žádná ze „zázračných“ potravin vám nepomůže, pokud si jí nebudete dopřávat pravidelně a pokud vám bude ve stravě chybět řada jiných důležitých vitamínů nebo minerálů.
3. Vitamíny pro posílení imunity
Co má společného zelí, pomeranče, kiwi, petrželka a řeřicha? Tyto potraviny jsou bohaté na vitamín C, který působí proti stresu a únavě a pokud je najednou přijat ve velké dávce, dokáže dokonce zmírnit příznaky probíhajícího nachlazení. A zapomněli jsme na brokolici, květák, nebo růžičkovou kapustu!
Dalšími nezbytnými vitamíny pro imunitu jsou vitamín A, který najdete například v játrech nebo mléčných výrobcích, vitamín E, který je obsažen v másle a jiných tucích, vitamín B6 a B9. Nedostatek těchto vitamínů může vést až k vážným poruchám imunitního systému. Na podzim je proto ideální pochutnat si na mrkvi, dýních a batátech, které obsahují betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A a na luštěninových jídlech, která pomohou doplnit vitamíny B6 a B9.