Pohanka je taková popelka mezi zdravou výživou. Často opomíjená, spojená s předsudky, neprávem odstrkovaná. Pro svoji specifickou chuť mnohé neoslovuje, my ale máme vyzkoušené, že když ji zkombinujete s těmi správnými surovinami a postupujete podle ověřeného receptu, pochutnají si na ní i zapřísáhlí masožrouti. Kromě dalších výživných látek obsahuje ceněný rutin.
Jak vlastně roste pohanka:
Pohanka se pěstuje jako pseudoobilovina (mezi obilí nepatří, ale její použití je stejné jako u obilovin). Pochází z Číny a jméno jí zajistili pohani, kteří její semena rozšířili po Evropě.
Pohanka se doporučuje konzumovat při dietách a také v zimním období.
V čem nám prospívá rutin:
Pohanka obsahuje velké množství rutinu. Ale není sama, věděli jste, že tuto látku obsahuje také chřest, slupky rajčat i jablek, kůra citrusových plodů, jahody, kiwi banány. Rutin prospívá funkci krevních kapilár a cév, snižuje vysoký cholesterol, je silným antioxidantem, zesiluje účinek vitaminu C a je účinný proti hemoroidům.
O zpracování pohanky se dozvíte na následující straně: