Klíčit či neklíčit?
Ze semínek pohanky můžete získat klíčky i výhonky. Ke klíčení použijte loupanou pohanku, předem se pro jistotu u obchodníka ujistěte, jestli je konkrétní pohanka vhodná ke klíčení. Namočte ji na půl hodiny do studené vody a potom nechte naklíčit v misce určené ke klíčení.
Výhonky získáte z neloupané pohanky, koupíte ji například v prodejnách zdravé výživy. Namáčejte je přes noc a potom dejte klíčit. Za týden budete moci sklidit úrodu výhonků.
Jak správně pohanku zpracovat
Pohanku propláchněte, přiveďte k varu dvojnásobné množství vody než je obsah pohanky. Vodu odstavte z plamene, nasypte do ní pohanku, přikryjte pokličkou a nechte ji dojít 15 – 20 minut. Tak se v pohance zachovají všechny důležité látky.