Taky někdy vidíte v obchodě nádhernou zeleninou a musíte ji mít stůj co stůj? I přesto, že už podobné oku lahodící zeleniny máte doma spoustu? Pokud je tomu tak, poradíme vám, jak ji skladovat, aby vám vydržela co nejdéle.
Vždy se snažte kupovat zeleninu v celku, ne rozporcovanou. Zmražená zelenina může být stále zdravá, před použitím byste ji však měli dostatečně propláchnout studenou vodou, může totiž obsahovat nadměrné množství sodíku. To stejné platí pro zeleninu z konzervy.
Zeleninu se snažte konzumovat ihned, co ji zakoupíte. Tady radíme nekupovat nadměrné množství, ale pouze tolik, kolik jste schopní ihned sníst a raději si další den kupte opět čerstvou. Toto platí převážně u bio a přírodních potravin, jež nejsou nijak chemicky upravovány. Postupem času ze zeleniny vyprchávají její ozdravné látky, což je škoda. Pokud se chystáte zeleninu přeci jen na nějaký čas uskladnit, určitě ji nechte v celku a nerozkrajujte! A když už ji rozkrojíte, dejte její kousky do vzduchotěsných sáčků, a ideálně do lednice. Řešením je také zeleninu uzavřít do plastových krabiček s víčkem a zmrazit.
Extra tip: zeleninu oplachujte před konzumací vodou se solí, nejlépe ji do takovéto vody na pár minut namočte. Důkladně ji tak zbavíte veškerých nečistot, písku, prachu, hmyzu, toxinů, prostě všeho. Zeleninu se vždy snažte držet dál od masa a ovoce.