Majitelé zahrádek se mohou radovat, protože už za pár dnů budou moct udit svá oblíbená jídla. Pokud nevíte, co si pod tímto pojmem představit, rádi vás s celkovou činností seznámíme. Jedná se o tepelnou úpravu oblíbených pokrmů. Celý proces funguje na bázi ponechání těchto pokrmů v teplém kouři, který je zapříčiněn díky hořlavému dřevu. Tím dodáte jídlu správnou vůni a chuť.
Jaké potraviny můžete udit
V předchozím odstavci jsme vás seznámili s tím, co si pod pojmem uzení představit. Pokud jste majitelem zahrádky, s největší pravděpodobností budete chtít tuto činnost zkusit. K tomu je zapotřebí vlastní udírna. Nejde o nijak drahou záležitost a bez problému ji pořídíte do pár tisíc korun. Udírna slouží k uschování oblíbených potravin k uzení. Právě v udírně budete své potraviny udit. Teď ovšem na scénu přichází další důležitý bod. Vzhledem k tomu, že víte, co je to uzení a máte již pořízenou udírnu, je nejvyšší čas seznámit se s potravinami, které lze udit.
Udit se dá opravdu velké množství potravin a záležet bude na chuti strávníků. K nejoblíbenějším potravinám patří bezpochyby sýry a maso. Tady ale narazíte na menší rozdíl v samotné přípravě. Veškeré potraviny, které vám zde zmíníme se musí nejprve naložit do solného roztoku, který je vytvořen z vody a soli. Na určitý čas je tam zkrátka musíte ponechat, než je vložíte do udírny k uzení. To však neplatí o sýrech. Sýry patří k výjimkám, co se týče solného roztoku. Ostatní suroviny musí tímto roztokem rozhodně projít.
Nestačí vám tyto potraviny? Nemusíte se ničeho obávat
Jestliže vám výše uvedené potraviny nestačí, nemusíte mít strach z toho, že byste se nenajedli. I ostatní potraviny se dají udit. K těm patří například ryby, uzeniny nebo klobásy. Co takhle pozvat své sousedy na opravdovou sešlost, kde si dopřejete potraviny přímo z vaší udírny? Mimo jiné si k dobrému pohoštění můžete otevřít oblíbený český nápoj, kterým je pivo.