Nic nevyjadřuje francouzské „joie de vivre“ (radost ze života) lépe než výborný francouzský sýr. Francouzi jsou na své národní sýry právem pyšní a vychutnávají si je jako součást pokrmů, nebo jen tak po obědě a večeři se sklenkou vína.
Představit všechny francouzské sýry je na vydání obsáhlé encyklopedie a tolik prostoru bohužel nemáme. V první části jsme stihli představit kravské sýry Langres, Comte a Camembert a ovčí sýr Oussau-Iraty a zde jsou další čtyři, které byste rozhodně neměli minout.
Roquefort
Oblast výroby: Okolí obce Roquefort v severní Francii
Typ mléka: Ovčí
Doba zrání: 2 – 4 měsíce
Vznik sýru Roquefort je spojen s romantickou legendou, podle které mladý muž uviděl krásnou dívku, zapomněl svůj oběd (chléb a sýr) ve sklepě a rozběhl se za ní. Když se za několik měsíců vrátil, plíseň Penicillium roqueforti udělala z čerstvého sýru Roquefort. Je to vyzrálý sýr se zeleným a modrým nádechem, pikantní a zároveň nasládlý. Výborně chutná rozpuštěný na steaku, v salátu s ořechy nebo jen tak se sladkým vínem Sauternes.
Chèvre
Oblast výroby: Údolí řeky Loiry
Typ mléka: Kozí
Doba zrání: Různá
Chèvre je souhrnné označení pro francouzské sýry z kozího mléka. Mezi nejznámější patří Bucheron, Crottin de Chavignol, Pouligny Saint-Pierre, Chabichou du Poitou a Valençay. Čerstvý sýr je jemný a krémový a postupem zrání začíná tuhnout a získává kyselejší příchuť. Hodí se do omelet, salátů i na pizzu.
Pont l’Evêque
Oblast výroby: Normandie (okolí města Pont l’Evêque)
Typ mléka: Kravské mléko
Doba zrání: Asi 6 týdnů
Ve středověku nekončili normandští mniši večeři jinak, než kouskem krémového, tučného sýra Pont l’Evêque. Hodí se k šampaňskému, Rulandskému modrému a červenému vínu Gamay.
Tomme de Savoie
Oblast výroby: Francouzské Alpy
Typ mléka: Kravské
Doba zrání: Asi 2 měsíce
„Tomme“ je francouzský výraz pro kulatý sýr. Tomme de Savoie je vyráběný z odstředěného mléka, potom co byla smetana použita na výrobu másla nebo tučnějšího sýru. Chuť je rustikální, zemitá s vůní sklepa, kde sýr dva měsíce zraje. Výborně chutná s ořechy nebo s pečenými bramborami a také s vínem.
Vynikající francouzské sýry: ochutnejte je všechny! (1.díl) najdete zde.
Zdroj: http://www.seriouseats.com/