Svatomartinská husa je pokrmem, který si můžete dopřát během celého listopadu. Pokud jste nestihli si na výše uvedený pokrm zajít do výborné restaurace, nezoufejte. Svatomartinskou husu si totiž dokážete připravit i u sebe doma. Stačí vám na to jen pár ingrediencí a následně do detailu napsaný postup. Pomocí tohoto postupu si během pár hodin dokážete připravit chutnou domácí husu.
Připravujeme svatomartinskou husu
Na svatomartinskou husu budete potřebovat 500 ml drůbežího vývaru, 30 g hladké mouky, 2 jablka, sůl a kmín. Pochopitelně nesmíte zapomenout na hlavní surovinu pokrmu, kterou je husa, jejichž váha by měla být alespoň 2,5 až 3 kg. Po přípravě ingrediencí se můžete pustit do přípravy pokrmu. Jako první si připravte troubu, kterou necháte rozehřát na 140 stupňů celsia. Husu poté zbavíme krku a předních částí křídel. Nezapomeneme také na odstranění přebytečného tuku. Odříznuté části můžeme přidat do pekáče a nechat podlit přibližně 250 ml vody.
Svatomartinskou husu osolíme a okmínujeme dle svého uvážení a chuti. Tento proces provádíme jednak zevnitř a jednak zvenku. Po dokončení procesu přidáme do vnitřní části husy 2 jablka. Následně stačí položit na rošt do připravené trouby, a to společně s pekáčem, ve kterém jsou odříznuté části. Ten položíme pod něho. Husu je potřeba péct přibližně po dobu 3 až 4 hodin. Jakmile je husa hotová, vyndáme ji z trouby a necháme chvíli chladnout. Tuk necháme odlít. V pekáči zůstane pouze tekutina z výpeku. Maximálně pak jednu lžičku tuku.
Jak dokončit svatomartinskou husu?
Pekáč ještě postavíme na klasický sporák a necháme při středním ohni provařit. Je potřeba, aby v pekáči ve finále zbyl pouze tuk. Za stálého míchání přidáme mouku. Mouka se bude restovat dozlatova. Proces trvá přibližně 3 minuty. V konečném důsledku necháme zalít vývarem a přivedeme k bodu varu. Oheň mírně stáhneme a opět necháme vařit, a to po dobu 20 minut. Jídlo máme hotové.