Domácí knedlíky patří k pracnějším činnostem. Na druhou stranu pokud se do této činnosti pustíte, rozhodně toho nebudete litovat. Není totiž na poctivý domácí knedlík. Jestliže navíc děláte pravou svíčkovou či jinou českou omáčku, určitě je lepší si k ní připravit domácí knedlíky. Ty kupované nebývají vždy podle našich představ. Pojďme se spolu podívat na jeden domácí recept.
Připravte si domácí knedlíky
K přípravě domácích knedlíků je zapotřebí droždí, 2 až 4 rohlíky, sůl, vodu na uvaření, 1 ks vejce, 375 g polohrubé mouky a 275 ml mléka. Jakmile máte suroviny připravené, můžete se pustit do procesu. Jak jsme již naznačovali v předchozím odstavci, příprava domácích knedlíků patří mezi relativně složité procesy. Na druhou stranu se nemusíte bát toho, že byste je nezvládli. Stačí dodržovat námi popsaný postup a poté se jen těšit na domácí knedlíky. Na těch si pochutná celá rodina. V momentě, kdy je vyzkoušíte, nebudete chtít už nikdy kupované.
Na droždí je potřeba si připravit mísu. Do ní droždí rozdrtíme na malé kousíčky a poté posolíme. Nemusíte mít strach nechat droždí v míse pracovat, a to až do fáze, kdy se samovolně rozteče. Po dokončení procesu přidáme vejce a mléko. V další fázi směs smícháme, ale opravdu důkladně. Radějí déle než méně, abyste měli stoprocentní jistotu v tom, že je směs připravená. Pro jednodušší proces přisypejte mouku.
Recept není zdaleka u konce!
Připravte si teď nakrájené rohlíky. Ty totiž přidáte do těsta, které jste doposud připravovali. Poté necháme vykynout na teplém místě. Ve chvíli, kdy bude těsto vykynuté jej rozdělíme na dvě části. Následně je důležité z nich vytvarovat tzv. bochánky. Bochánky se nechají opět vykynout a v neposlední řadě se z nich vytvaruji šišky. V další fázi si připravíme hrnec, do kterého nalijeme vodu. Tu necháme vařit a přidáme špetku soli. Připravené šišky přidáme do hrnce. Je potřeba šišky vařit pod pokličkou, a to přibližně na 8 minut.
Knedlíky je na závěr nutné rozříznout, čímž budou rychleji chladnout. Potřete je máslem a olejem. Obě části se v neposlední fázi k sobě přilepí, a to pomocí napařování.