Do kurkumy se dá lehce zamilovat už na první pohled. Díky žluto-oranžové barvě, která zlatavě září, si asijské koření nazývané také indický šafrán, nejde splést. O pozitivních zdravotních účincích už svět nepochybuje. Přišel ale nový trend ve využití kurkumy, který útočí na chuťové buňky předních baristů, slavných kritiků i kritických biomatek. Seznamte se s kurkumovým latte.
V posledních letech se v gastronomii setkáváme s nárůstem obliby potravin, které kromě své výrazné chuti také podporují tělesné zdraví. Kurkuma má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus a podporuje funkci jater. To je jen krátký výčet důvodů, proč se stát dobrými přáteli. Pokud vás ale indické kari s rýží moc neláká, zkuste si po ránu namísto caffé latte vypít kurkumové latte. Podle expertů z londýnských a kalifornských kaváren chutná nejlépe s kokosovým, kešu a nebo mandlovým mlékem.
Doma ho připravíte velmi jednoduše; předehřejete si mléko, do kterého stačí přidat lžíci kurkumy, trochu medu či sirupu z agáve (a pokud máte opravdu mlsný jazýček, zkuste nejsladší variantu s javorovým sirupem). V oblibě je také přidat špetku zázvoru, pepře, chilli, či skořice. Směs hezky rozmíchejte nad plamenem a kurkumové latte je za pár minut na světě. V letních měsících osvěží i vychlazené s ledem. Váš Instagram zažije vlnu lajků. A to i #bezfiltru.
Autor článku: @rachelsmekalova