Připravte si domácí rohlíky podle naší divačky paní Marie Švarcové. Peče je často a ráda, zvlášť kvůli tomu, že se sní téměř po upečení. A to je přece záruka kvality. 🙂 Ať se vám povedou stejně tak dobré.
Ingredience na 10 kusů:
– 300 g hladké mouky
– 150 g špaldové mouky
– 250 ml vlahého mléka
– 10 g soli
– 20 g čerstvého droždí
– 5 g cukru krupice
– 80 ml rozehřátého sádla
– k dokončení 1 vejce + lžička mléka
– kmín a hrubá sůl na posyp
Postup:
1. V malé misce udělejte kvásek z 1 lžičky hladké mouky, nadrobeného droždí, cukru a dvou lžic mléka, promíchejte a na teplém místě necháme vzejít .
2. Obě mouky prosejte do mísy, promíchejte se solí, přidejte dvě plné lžíce vlahého sádla, kvásek a mléko. V míse promíchejte, přendejte na vál nebo podložku a ručně propracujte 5 minut.
3. Vzniklé, hladké nelepivé těsto nechte vykynout (dávám kynout do mísy na kynutí, za 15 minut vykynulo), znovu vyndejte, minutku propracujte a dejte znovu kynout.
4. Vykynuté těsto na vále nebo podložce rozdělte na poloviny. Z každé udělte pět dílků. Dílek těsta vyválejte do trojúhelníkového tvaru (foto). Vyválený tvar potřete tekutým sádlem a lehce zaviňte od široké strany ke špici. Pokládejte na plech vyložený podložkou na pečení nebo papírem, hotové zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
5. Zatím zapněte troubu na 180-190 ° C (podle vlastní trouby). V hrnečku rozkvedlejte malé vejce se lžičkou mléka, připravte hrubou sůl a kmín.
6. Vykynuté rohlíčky potřete vejcem, posypte kmínem (nebo mákem, sezamem) a hrubou solí dle chuti. Dejte do předehřáté trouby a pečte dorůžova 20-25 minut.
Poznámka: Nejlepší jsou ještě vlahé, jak dlouho vydrží zatím nevím, vždy se snědí čerstvé.