Až se u vás doma rozline vůně pomerančových koláčků, budete si připadat jako byste se na moment ocitli ve slunné Itálii. Překvapte své přátele a upečte jim tuto nadýchanou dobrotu.
Ingredience:
- 1 velký bio pomeranč (použijeme také kůru)
- 500 g hladké mouky
- 110 g cukru moučka
- 100 g másla
- 100 g smetany
- 25 g kvasnic
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- mletá skořice
- sůl
Postup:
- Kvasnice rozdrobte do trochy vlažného mléka, posypte cukrem a nechte vzejít.
- Nastrouhejte najemno kůru z poloviny pomeranče, smíchejte ji se změklým máslem.
- Do mouky dejte špetku soli, smíchejte ji s kvasnicemi, zbylým mlékem, máslem, vejcem, cukrem. Zakryjte a nechte kynout hodinu.
- Těsto potom rozdělte na stejně velké díly, ze kterých vytvořte kolečka. Dejte kynout na pečicí papír na plechu dalších 20 minut.
- Metličkou ušlehejte smetanu, přidejte do ní skořici a trochu pomerančové kůry.
- Rovnoměrně naneste na koláčky, dejte péci na cca 20 minut.
- Hned po upečení koláčky pokapejte šťávou z čerstvého pomeranče.