V minulém příspěvku jsme vysvětlili, proč se vyvarovat hranolkám, džusům nebo ovocným jogurtům. Dnes se podíváme na další potraviny, které dokáží nadělat paseku, pokud zrovna držíte dietu.
ZABIJÁCI DIET: POTRAVINY, PO KTERÝCH BUDETE MÍT JEŠTĚ VĚTŠÍ HLAD – 1. DÍL
- Alkohol
Snižuje množství hormonu leptinu, který je zodpovědný také za to, jestli máme pocit hladu nebo sytosti. Když je jeho hladina vysoká, cítíme se najedení. Alkohol také ničí glykogen v těle (živočišný škrob), který slouží jako zásobárna energie – sacharidů. Například při sportu kvůli tomu podáme nižší výsledky.
- Těstoviny z bílé mouky
Bílá mouka na rozdíl od celozrnné mouky neobsahuje žádné vitamíny, minerály ani vlákninu. Právě nedostatek vlákniny v jídle způsobuje pocit hladu. Těstoviny obsahují velké množství karbohydrátů, které rychle zvýší množství cukru v krvi a následně jeho rychlý pokles. To znamená, že po konzumaci těstovin budete mít brzy chuť na něco dobrého.
- Glutaman sodný
Je označován jako jedna z nenebezpečnějších přísad jídel. Nejčastěji je obsažená v koření rychlého občerstvení. Má za úkol zvýraznit chuť jídla tak jako žádné jiné koření, ale má mnoho vedlejších účinků, které nejsou zdraví prospěšné. Ničí nervové buňky, může způsobovat cukrovku, alzheimerovu chorobu, migrény, apod. Hlavně podporuje chuť k jídlu, pocitu hladu vás tedy nezbaví, ba právě naopak.
- Koblížky, koláče
Hodně sladké dobroty způsobí náhlé velké množství cukru v krvi. Začne se zvyšovat produkce inzulinu, který naopak množství cukru rychle sníží a my opět pocítíme hlad.