Je neuvěřitelné, jak se doba mění. Potraviny, jež jste v minulosti běžně jedli u svých stolů se z ničeho nic ztratily. Zapomenuté potraviny následně byly nahrazeny jinými. To ovšem neplatí o těch, které si v tomto článku představíme. Ty se sice na nějakou dobu z jídelníčku ztratily, ale teď se pomalu do nich opět vracejí. Napadá vás, o jaké potraviny by mohlo jít? Pokud ne, nechte se překvapit.
Zapomenuté potraviny, které si zasloužily druhou šanci
Ačkoliv se jedná o plodiny neboli obilniny, můžeme tyto suroviny přezdívat také jako potraviny. Konec konců se zapojují do našeho jídelníčku. První potravinou jsou jáhly. Síla jáhel spočívá v tom, že jsou vhodné i pro celiaky. Už v minulosti se jednalo o velice důležitou surovinu, na kterou naši předci ani v nejmenším nezapomínali. Obsahuje totiž velké množství potřebných složek, mezi které patří například draslík, hořčík nebo fosfor. Mimo jiné je dokáže strávit prakticky každý, a to díky lehké stravitelnosti. Ve vaření mají jáhly bohaté využití, stačí si jen najít ty správné recepty.
Druhou surovinou jsou špaldy. I ty se v minulosti velice často používali a svým způsobem by se tato potravina dala označit za velmi oblíbenou. Na rozdíl od jiných obilnin se špalda liší svou výjimečnou chutí a složením. Porovnat ji lze například k oříškům, které mimochodem patří mezi tzv. superpotraviny. Je tedy správné, že se tato potravina vrací do našeho jídelníčku. Kromě hořčíku a fosforu obsahuje také důležité vitamíny. Tím nejvýznamnějším je u špaldy vitamín B. V kuchyni mají špaldy využití jak pro hlavní jídla, tak i dezerty.
Zajímá vás poslední zapomenutá potravina?
Zapomenuté potraviny se z větší části vždy v budoucnu vracejí. Záleží ovšem, v jakém měřítku a množství. Veškeré potraviny, o kterých v tomto článku píšeme jsou pro naše tělo důležité, a tak je potřeba je do jídelníčku zařadit. Poslední surovinou je pohanka. Ta je známá především díky vitamínům B1 a B2. Dále obsahuje velké množství potřebných složek a v kuchyni má podobné využití, jako předchozí dvě potraviny.