Když se rozhodnete dělat domácí tvaroh, musíte nejprve srazit mléko. Jako vedlejší produkt vznikne syrovátka. Ta je pro náš organismus prospěšná v mnoha směrech. Syrovátku nemusíte připravovat doma, dá se koupit již hotová v prášku v supermarketech, obchodech se zdravou výživou a lékárnách.
Syrovátka obsahuje spoustu vitaminů – B, C a E. Kromě toho také hodně minerálních látek, například sodík, draslík, hořčík. Je tvořená ze 70 % bílkovin. Ty snižují cholesterol v těle a zmírňují pocity úzkosti a stresu. Syrovátka zlepšuje kondici a napomáhá celkově správné činnosti organismu. Užívat si syrovátkou mohou také všichni, kdo drží dietu. Je totiž nízkotučná a přitom vás zasytí.
Tip: Po otevření syrovátku skladujte v uzavíratelné nádobě, jinak rychle navlhne a potom se s ní špatně manipuluje.
Můžete z ní připravovat horký nebo studený nápoj, přidat do zeleninových nebo ovocných smoothie nebo ji jíst jen tak. Místo mléka ji přidejte do kávy, do těsta, palačinek, omáček, polévek – tady se nemusíte bát, syrovátka se nesráží. V těstu zajistí křupavost pečiva a omezuje jeho vysychání.
Na další straně vám poradíme, jak připravit nápoj ze syrovátky: