Bez cibule si neumíme představit většinu jídel, jejichž základem je maso. Jedna cibule denně nás prý uchrání před návštěvou doktora. To samé se říká o jablku. Tak proč to nezkusit? Jednu cibuli k obědu, jedno jablko k večeři a budeme zdraví jako rybičky. Přečtěte si, čím nám cibule prospívá a jak můžete potlačit slzy při jejím krájení.
Silný éterický olej způsobuje u cibule její typické aroma. Je v něm obsaženo víc než sto různých látek. Jedna z nich, allicin, je účinná proti plísním a má antibakteriální účinky. Látky, které jsou v cibuli obsaženy, posilují srdce, krevní oběh, čistí krev a zpevňují cévy.
Když vás poštípá hmyz, rozkrojte cibule a přiložte je na postižené místo. Otok po štípnutí nebude tak velký.
Zvyšte si obranyschopnost organismu
Cibule obsahuje velké množství minerálních látek: draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, mangan, měď, fosfor, síru, zinek. Po snědení cibule se vám do těla dostane také vitamin C, řada vitaminů B – B1, B2 a B3. Vitamin C zvyšuje obranyschopnost organismu a vitaminy B působí na nervovou soustavu, paměť, zlepšují vzhled vlasů, nehtů.
Pokud vás trápí vlhký kašel, nakrájejte střední cibuli na malé kousky, nasypte do uzavíratelné skleničky, například od jogurtu, k nim vmíchejte med a protřepte. Z cibule se uvolní šťáva, proti kašli vám pomůže jedna lžička třikrát denně.
Proč při krájení cibule pláčeme
V cibuli je obsaženo množství sirných složek. Při krájení se ničí její buňky a uvolňují se plynné těkavé látky. Když dostanou do očí, tak se ve spojení s vodou mění mimo jiné na sirovodík a kyselinu sírovou. Oko se tyto štiplavé látky snaží zředit, a proto pláčeme.
Jak se bránit nechtěným citovým projevům při krájení cibule
– Při krájení cibule mějte puštěnou vodu a čas od času se do ní podívejte (samozřejmě tak, abyste se neřízli 🙂
– Vložte cibuli před krájením do mrazáku
– Ventilátor rychleji rozptýlí výpary z cibule
– Nasaďte si potapěčské brýle a máte vyhráno 🙂