Vejce jsou velmi zdravé a v kuchyni opravdu všestranně využitelné. Jenže do některých receptů, třeba do sněhových pusinek, využijeme jen vaječné bílky. Co tedy se zbylými žloutky, aby nepřišly nazmar? Přinášíme vám několik jednoduchých a rychlých tipů.
Holandská omáčka
Jednoduše zahřejete citronovou šťávu s trochou vody, přidáte vaječné žloutky a za stálého míchání necháte 2 minuty vařit. Následně přidáte rozpuštěné máslo a ještě trochu citronové šťávy. Holandskou omáčku můžete použít třeba k vejci Benedikt a udělat si víkendový brunch.
Cukrářský krém
Smíchejte vaječné žloutky se škrobem a poté přidejte teplé mléko. Za stálého míchání směs zahřívejte do zhoustnutí. Předtím použitím do dezertů nechte krém zcela vychladit.
Anglický krém
Na stejný princip, jako cukrářský krém, si můžete vytvořit také anglický krém. Smíchejte vaječné žloutky s cukrem a nakonec přidejte mléko, případně koření nebo příchuť. Opět vařte za stálého míchání a před podáváním nechte zcela vychladnout.
Crème brûlée
Na francouzskou specialitu budete potřebovat žloutky s cukrem, mléko a smetanu. Rozdělíte do zapékacích mističek a dáte do trouby. Po upečení nechte zcela vychladit a navrchu dezertu vytvořte vrstvu karamelu.
Sabayon au champagne
Rozšlehejte žloutky s cukrem a směs zahřívejte ve vodní lázni. Přidejte trochu šampaňského, šťávu s citrónu a vyšlehejte v elektrickém šlehači na krém. Tento výborný dezert si vychutnáte třeba s čerstvým ovocem a mandlemi. Šampaňské můžete samozřejmě nahradit jiným alkoholovým nápojem.
Majonéza
Není nic jednoduššího, než si vyrobit domácí majonézu. Žloutky smíchejte s hořčicí a vyšlehejte. Hodí se ke krevetám, zelenině, grilovanému masu, nebo třeba do sandwichů.