Voňavá pochoutka, která potěší nejen každého vegetariána. To je recept na naše zeleninové kari. Kdo by odolal čerstvé zelenině a k tomu Basmati rýži se šafránem? Exotická Basmati, nejušlechtilejší odrůda rýže, se tradičně pěstuje v Himalájích. Provoňte svůj byt zázvorem, šafránem, česnekem a dopřejte si zdravou, lehkou večeři.
Ingredience
- 2 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 2 červené cibule
- 3 rajčata
- 1 dýně Hokaido
- 1 brokolice
- 1 květák
- 3 batáty
- 4 brambory
- 200 g zelených fazolek
- rýže Basmati
- červená chilli paprička
- koření na zeleninové kari (nemusí být)
- koření čertovo lejno
- mletý koriandr
- římský kmín
- garam masala
- kurkuma
- chilli
- kokosový olej
Postup
1. Nakrájejte česnek a zázvor najemno, cibuli nahrubo a na menší kousky pokrájejte rajčata. Květák a brokolici natrhejte na růžičky, dýni vydlabejte, oloupejte a nakrájejte na kostičky, stejně tak batáty a brambory.
2. V hrnci nechte rozehřát dvě lžíce kokosového oleje. Přidejte chilli papričku, česnek, zázvor, cibuli. Lehce osolte. Ochuťte jednou lžičkou mletého koriandru, půlkou lžičky mletého římského kmínu, dvěma lžičkami garam masaly, dvěma lžičkami koření na zeleninové kari, jednou lžičkou kurkumy, jednou lžičkou chilli a jednou lžičkou čertova lejna. Pro jistotu stáhněte plamen na minimum, koření se nesmí připálit.
3. Přidejte rajčata, dvě naběračky vývaru, batáty, dýně, brambory, květák a vařte dál.
4. Před koncem přihoďte fazolky a brokolici, aby byly hezky zelené. Vařte asi 4 minuty. Na závěr ozdobte koriandrem. Podávejte s basmati rýží se šafránem.
Poznámky
Veškeré indické zeleninové kari obsahuje pět základních ingrediencí: cibuli, česnek, zázvor, chilli, rajče.