Rizoto zná s největší pravděpodobností každý. Pokud jste na něho dostali chuť, nemusí se nutně jednat o kuřecí nebo vepřové rizoto. Co takhle sáhnout po změně v podobě zeleninového rizota? Jestliže máte rádi zeleninu, uvidíte, že vám zeleninové rizoto zachutná. Pojďme se společně podívat na to, co k němu budete potřebovat a jak jej připravit.
Ingredience a příprava zeleninového rizota
Pochopitelně si v první řadě musíte připravit ingredience. Teprve poté se můžete pustit do přípravy zeleninového rizota. Připravte si tedy tyto ingredience: 3 až 4 kostky masoxu, 450 g rýže, hrášek, sýr na posypání, 1 ks cibule, olej a balíček zeleninové směsi. Veškeré suroviny vybírejte kvalitní. To platí především o zeleninové směsi. Na této směsi závisí celá chuť zeleninového rizota. Rozhodně na surovinách nešetřete a vybírejte důkladně. Jakmile máte suroviny nakoupené, můžete se pustit do přípravy zeleninového rizota.
Připravíme si zeleninu na talíř. Poté je potřeba nakrájet cibuli a vložit na velkou pánev, a to do té doby než bude zesklovatělá. Nyní přecházíme do fáze, kdy rozpustíme masox. K rozpuštění masoxu budeme potřebovat přibližně 2 litry vody. Je důležité nechat rozpuštěný masox neustále horký, společně s vodou. Na pánev, ve které máme cibuli přidáme rýži a necháme trochu osmažit. Dále mírně snížíme teplotu a přidáme hrnek masoxu, který se udržuje horký. Po přidání masoxu na pánev všechyn ingredience zamícháme. Po vsáknutí přidáme další hrnek masoxu.
Pokračujeme s receptem
Předchozí fázi budeme opakovat, a to tak dlouho, dokud máme masox. Rýže musí změknout, s čímž vám pomůže právě výše uvedené kroky, co se týče přidávání masoxu. Přibližná doba přípravy rýže je 20 až 25 minut. Jakmile se budete blížit do samotného konce vaření, přidáme zeleninu. Tu stačí povařit asi 5 minut. V neposlední řadě můžeme dochutit jak solí, tak pepřem. Pak vám už popřejeme dobrou chuť. Na zeleninovém rizotu si pochutná celá vaše rodina.