V supermarketech jen tak nenarazíte na červenou řepu i s listy a to je škoda. Využít v kuchyni se totiž dá celá rostlina, nejen její bulva. Listy jsou velmi bohaté na vitaminy a železo. A mimoto budete mít chutné jídlo navíc. Pro řepu i s natí si příště zajděte na farmářský trh. Toto tradiční jídlo si Poláci a Litevci dopřávají v teplých dnech na osvěžení.
Ingredience
- 5 plátků slaniny
- listy červené řepy
- 2 řepy
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 8 ředkviček
- 1/2 okurky
- zakysaná smetana
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- sůl
- pepř
Postup
1. Nakrájejte řepu, její listy, šalotku. Nejprve vše chvíli osmahněte na másle, potom zalijte horkým vývarem a vařte do změknutí.
2. Dochuťte a do chladnoucí polévky vhoďte nakrájenou okurku a ředkvičky.
3. Podávejte za studena s osmahnutou slaninou a velkou lžící zakysané smetany.
Vyzkoušejte další recepty ZERO WASTE:
Pomazánka z výhonků cibule a česneku