Spoustu věcí děláme v kuchyni automaticky. A tak když z květáku oddělíme jednotlivé růžičky, košťál automaticky vyhazujeme. Ten je ale jedlý a dá se z něj připravit báječná polévka. Když košťál zpracujete, budete mít zdarma další jídlo a to přece za to stojí.
Ingredience
- 2 květákové nati
- 4 plátky slaniny
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 4 lžíce mouky
- 0,5 l kuřecího vývaru
- 1 hrníček mléka
- 1 bobkový list
- sůl
- pepř
Postup
1. Na suché pánvi nechte zezlátnout slaninu.
2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte prolisovaný česnek, cibuli, mrkev, celer. Povařte 4 minuty.
3. Zaprašte moukou a stále míchejte.
4. Přilijte vývar, vhoďte nať, bobkový list a vařte do změknutí květáku.
5. Vyndejte bobkový list a polévku rozmixujte. Vraťte nad plamen, přilijte mléko, nechte projít varem. Ozdobte nakrájenou slaninou nebo zakysanou smetanou s pokrájenými vlašskými ořechy. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.
Poznámky
Stejným způsobem se může zpracovat košťál z brokolice. Pokud používáte mladší květák nebo brokolici, nemusíte košťál loupat. V opačném případě seřízněte tuhou spodní část a košťál škrabkou oloupejte. Nejměkčí část se nachází uvnitř košťálu.
Zkuste další ZERO WASTE recepty: