Zimní období nemusí být pro zahrádkáře a milovníky čerstvé zeleniny žádnou překážkou. Naopak, i v chladnějších měsících je možné sklízet různé druhy zeleniny, které nám dodají potřebné vitamíny a minerální látky. V tomto článku se podíváme na to, jaké druhy zimní zeleniny můžete pěstovat ve své zahradě nebo na balkoně a jak ji následně využít v kuchyni. Připravte se na inspiraci pro vaše další gastronomické dobrodružství plné chutných pokrmů!
Sklízejte zimní zeleninu po celou sezónu
Sklízení zimní zeleniny je skvělým způsobem, jak si po celou sezónu dopřát čerstvé a chutné potraviny. Mezi oblíbené druhy patří například špenát, ředkvičky, celer nebo mrkev. Tyto rostliny mají vynikající chuť a jsou plné živin, které posilují imunitní systém a dodávají energii do chladných dnů.
Kromě toho můžete sklizeň zimní zeleniny využít i k přípravě různých pokrmů. Z čerstvého špenátu lze udělat lahodný salát s ořechy a granátovými semínky nebo ho přidat do smoothie pro extra dávku vitamínů. Mrkev se hodí do polévek, omáček nebo jako surovina pro domácí džusy. Celer pak může být skvělým doplňkem do rizota nebo grilovaných pokrmů. S klidem tak můžete udržet pestrou stravu i během chladných měsíců!
Tipy na využití čerstvé zeleniny v chladných měsících
V chladných měsících je čerstvá zelenina skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, které nám pomohou udržet imunitu v dobré kondici. Mezi oblíbenou zimní zeleninu patří například mrkev, celer nebo květák. Tyto druhy se dají využít na různé způsoby – můžete je přidat do polévek, salátů nebo připravit jako samostatné přílohy k masitým jídlům.
Dalším tipem na využití čerstvé zeleniny v chladných měsících je domácí konzervování. Zeleninu jako například ředkvičky, okurky nebo papriku lze nakládat do octa nebo soli a tak si uchovat jejich chuť i vitamínovou hodnotu po celou zimu. Takto připravená domácí nakládaná zelenina pak bude skvělým doplňkem k teplým pokrmům nebo dokonce i jako osvěžující svačinka mezi jídly.