Anketa Zlatý kuchař odstartovala letos již pošesté. Vzorem byla od počátku pro pořádající redakci časopisu Gastro&Hotel profi revue podobná anketa, kterou vyhlašuje prestižní, německý, gastronomický časopis Der Feinschmecker.
Redakce Gastro&Hotel oslovila gastronomické specialisty, kteří o gastronomii a restauracích píší, tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách, ale novináře, foodblogery a gourmety hodnotící restaurace. Každý z nich měl sestavit vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů roku 2018, určit jednoho zahraničního, jmenovat jednoho kandidáta na Objev roku, nominovat jednoho kuchaře jako Hvězdu gastronomie do Síně slávy a podruhé se letos volilo také v kategorii Zlatý cukrář. U všech měla být oceněna především invence, kreativita a originalita.
I pro letošní rok mohla do hodnocení promluvit veřejnost a zvolit svého oblíbeného kuchaře v kategorii Volba veřejnosti. Hlasování bylo spuštěno 15. dubna a tipy bylo možné posílat do 15. května na webové stránky www.zlatykuchar.cz.
Jak se říká, změna je život, proto jsme jich pro letošní ročník několik připravili.
„Po pěti úspěšných letech fungování ankety Zlatý kuchař na české gastronomické scéně jsme se rozhodli posunout celkovou koncepci k její větší publicitě a popularitě. Chtěli jsme tak naplnit podstatu ankety o králi české gastronomie – to znamená, aby se značka Zlatý kuchař stala v povědomí odborné i laické veřejnosti jistotou skvělého gastronomického zážitku. S tímto cílem jsme letos změnili komunikační strategii a přinesli několik zásadních novinek,“ prozradila manažerka ankety Zlatý kuchař 2018 Stáňa Krejčová. „Asi nejvýznamnější změnou v anketě Zlatý kuchař 2018 je upuštění od pořádání večera slavnostního vyhlášení. Energii jsme napřeli především směrem k online prostředí, které zprostředkuje informace o anketě a výsledcích mnohem většímu množství diváků,“ dodala Stáňa Krejčová.
V nové verzi webových stránek www.zlatykuchar.cz se nově objevila video galerie s představením a rozhovory s jednotlivými nominovanými kuchaři a nechybějí ani rozhovory s partnery ankety ZK.
Po vyhlášení ankety představíme veřejnosti opět interaktivní mapu Zlatého kuchaře, kde budou tipy na restaurace s nominovanými kuchaři. Bude ke stažení na www.zlatykuchar.cz.
Na podzim roku 2019 pak poprvé po pěti letech působení ankety ZK vyjde v tištěné verzi i ve verzi pro internet Zlatá kuchařka s představením a recepty oceňovaných kuchařů. Bude mít 140 stránek a její slavnostní křest proběhne 10. 10. 2019 na veletrhu For Gastro&Hotel v Praze-Letňanech.
Věříme, že tento zásadní posun ankety Zlatý kuchař 2018 do online prostředí přinese intenzivnější, hodnotnější a dlouhodobější komunikaci s odbornou i širší veřejností, větší zapojení nominovaných kuchařů a obecně větší popularizaci celé akce.
Samotné předávání cen vítězů jednotlivých kategorií proběhlo na tiskové konferenci, která se konala ve čtvrtek 30. května 2019 v nově otevřené restauraci Jana Punčocháře, U Matěje, v Praze 6. Celou tiskovou konferenci s předáním cen oceněným kuchařům mohla sledovat také široká veřejnost online na FB.
Originální skleněné ceny – sošky „kuchařského Oskara“ pro vítěze ankety – byly již popáté vyrobeny ve sklářském ateliéru Zdeněk Kunc Glass.
Výsledky ankety Zlatý kuchař 2018
Volilo se v šesti kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň slávy – Hvězda gastronomie, Zlatý cukrář a Volba veřejnosti.
Zlatým kuchařem roku 2018 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue
Přemek Forejt (Entrée Olomouc), stříbrnou příčku obsadil Jan Punčochář (v roce 2018 Grand Cru Restaurant & Bar, letos restaurant U Matěje) a bronzový byl Radek David (La Veranda, Babiččina zahrada).
Kteří kuchaři byli oceněni v dalších kategoriích? Dozvíte se na následující straně