Už jste se v obchodě setkali s fialovými bramborami? Myslíme ty s fialovou dužinou. Původně pocházejí z jihoamerického Peru. Jejich chuť je stejná jako u běžných brambor. Co do použití v receptech se od nich liší typem – patří totiž mezi varný typ BC, který se snadno rozvaří, to berte v potaz při realizaci receptů. V některých receptech tyto brambory nevypadají nejlépe, například se nehodí na bramborový salát nebo kaši, jejich barva je v tomto případě mírně odrazující. Zato když je uvaříte v celku a teprve potom z nich uděláte salát, máte o exotický pokrm postaráno. Nebo vypadají zajímavě v dezertech. O jejich použití v konkrétních receptech se dozvíte níže.
Pokud se vám nezvyklá barva brambor nezdá, dejte jí šanci. Ozvláštníte si tak jídelníček a oproti běžným bramborám obsahují další látky účinné pro náš organismus:
Co obsahují fialové brambory:
- velké množství vlákniny
- vitaminy A, skupiny B a vitamin C
- draslík
- hořčík
- železo
- jsou třikrát silnějšími antioxidanty než klasické brambory (působí preventivně proti civilizačním chorobám)
- barevný pigment (antokyan) má příznivé účinky na játra a krevní tlak (je obsažen například také v červeném zelí, ostružinách, červené řepě, borůvkách
Tip: purpurové brambory vařte ve slupce, zachovají si tak největší množství výživných látek.
Na další straně najdete inspiraci na pokrmy, ve kterých můžete využít fialové brambory