Česká Niva je klasikou, kterou milujeme, jednou za čas si místo ní dopřejeme italskou lahůdku v podobě gorgonzoly, a to je potom teprve svátek. Sdílíme s vámi náš oblíbený recept, určitě ho vyzkoušejte.
Provoní pokrm tak jako žádný jiný sýr a jeho chuť je silně návyková. Takový je jeden z nejznámějších italských sýrů s bílou plísní na povrchu, gorgonzola. Svůj název přejal od města, ve kterém byl vytvořen již v 9. století! Ano, slyšíte správně. Tento sýr svět zná již přes tisíc let!
V průběhu několika staletí sýr měnil svoji chuť. Zákazníci si ho přáli mít bělejší, jemnější a méně pikantní.
Gorgonzola se vyrábí z kravského mléka a rozeznáváme několik druhů sýru podle doby zrání:
- bianco – mladý sýr
- dolce – sladší
- naturale – pikantnější
Na další straně najdete náš oblíbený recept se sýrem gorgonzola