Financier ve francouzštině znamená finanční. Řekněte, nezní to snad jako ideální název pro sladké pečivo? Máte pravdu, nezní. Podle legendy tyhle koláčky vyráběl pekař, který měl obchod přímo vedle pařížské burzy, kde pracovníci finančních center vyhledávali malé dezerty, které při jídle nezašpinily prsty a oblečení. Počkat, podobně jako rodiče školních dětí, nebo ne?
1. V menším hrnci zahřejte smetanu těsně pod bod varu. Čokoládu nalámejte do misky, zalijte horkou smetanou a rozmíchejte. Předehřejte troubu na 180°C. 2. Vaječné bílky prošlehejte vidličkou (nevyšlehávejte z nich ale sníh), přidejte mandlovou mouku, mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a rozpuštěné máslo. 3. Směs z vaječných bílků vmíchejte do směsi ze smetany a čokolády, až vznikne hladké těsto. 4. Rozdělte těsto do formy na financiers nebo na muffiny a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Nechte vychladit a můžete servírovat.Ingredience
Postup