O Velikonocích jsem byla znovu v Paříži, a protože klasické turistické atrakce už mám několikrát prochozené, bylo jasné, že to bude hlavně o jídle. Tady máte tři místa, kam v Paříži za jídlem určitě musíte (nebo aspoň já teda…).
1) La Grande Épicerie
Tohle je v podstatě obří hračkářství pro foodmagory (druh člověka, který je totálně posedlý jídlem, pozn. aut.). Od každého jídla, na které si vzpomenete je tam asi 150 různých druhů. Pro mě byla nejlepší sůl, protože miluju její různé druhy a sbírám je (a tři jsem si odvezla: kyperskou šafránovou, diamantovou s lanýži a fleur de sel s vanilkou) a oddělení čokolády Valhrona. Jestli budete mít příležitost, určitě zkuste druh Caramella. Dost pozoruhodná byla i sekce s vodou. Jeden půl litr vody z Kanady tam stál 10 euro!!!! Nejlepší na tom všem je, že když vás už bolí nohy z pobíhání, můžete si dát šlofíka třeba u ústřice s vínem nebo u kdejakých tapas. Obchoďák s jídlem, kde se dá průběžně jíst a pak zase nakupovat, sen…
2) Rybí rillettes na Montmartru
Když se vydáte od zastávky metra Abbesses po Rue des Abbesses směrem k Rue Lepic, někde ke konci je po levé straně taková mini rybárna/bistro, kde mají hodně ústřic (dejte si!!) a hodně druhů rillettes z ryby. Znám klasické rillettes z vepřového nebo já je dělám z kachního, ovšem, no toto…V podstatě je to taková lepší rybičková pomazánka, ale když si vedle v pekárně koupíte bagetu, vyšlápnete na Sacre Coeur a dáte si to na schodech s výhledem, hm?
3) Restaurace Sorza
Nejlepší a nejútulnější podnik v Paříži, tedy aspoň podle mě. Před pěti lety jsem tam měla jehněčí kolínko a teď zase a bylo to prostě boží! Za zmínku taky stojí výborné cuketové špagety (ano, ty ze spiralizéru) se svatojakubskými mušlemi. Restauraci najdete na drobném ostrůvku Ile-st-Louis.
Pokud vás krom jídla zajímají i tipy na moje další oblíbená místa v Paříži, mrkněte ke mně na www.claireshomemade.com, tam jsem se víc rozepsala.
Máte taky nějaký oblíbený město a v něm „tajný“ místečka?