Obrácený jablečný koláč, neboli Tarte Tatin je ideálním podzimním dezertem. Jí se totiž ještě teplý, doplněný lžičkou smetany nebo šlehačky. Koláč plný voňavých jablek a másla tak zkrátka zahřeje nejen na těle, ale i na duši 🙂
1. Připravte si těsto. Smíchejte 200 gramů hladké mouky s 25 gramy cukru a špetkou soli. Přidejte 100 gramů nakrájeného másla a vejce. Vypracujte tuhé těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte odpočinout do lednice. Omytá jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na čtvrtiny. 2. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si karamel. Na pánvičce smíchejte 150 gramů cukru s 150 gramy másla a pomalu zahřívejte. Hotový karamel opatrně přelijte do dortové formy a naskládejte do něj nakrájená jablka. 3. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na pomoučněném vále. Plát těsta položte na zchladlý karamel s jablky a na několika místech propíchněte vidličkou. Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu asi 40 minut. 4. Hotový koláč nechte chvíli odpočinout a poté opatrně vyklopte. Podávejte teplý doplněný lžičkou zakysané smetany, se šlehačkou, vanilkovou, nebo karamelovou zmrzlinou. Při práci s horkým karamelem buďte opatrní. Mezi jednotlivými etapami nechte karamel raději trochu zchladnout, než s ním budete dále manipulovat. Ingredience
Postup
Poznámky