Dnešní doba si od nás žádá stále víc. V práci trávíme delší dobu. Na naši psychiku jsou kladeny větší požadavky. My tomu ale musíme odolávat. Jak si poradit? Radíme vám začít úpravou jídelníčku. Nevěřili byste, jak to, co jíte, ovlivňuje vaši psychiku a odolnost.
Snídaně
Ať už je vaše první zastávka v kanceláři nebo v posilovně, přidání bílkovin do vaší snídaně je skvělý způsob, jak nastartovat metabolismus – pokud hned po ránu cvičíte, bílkovinná snídaně pomůže s regenerací svalů. Vejce jsou ideální volba, protože poskytují dobrý poměr kvalitních bílkovin a tuků, další možnosti zahrnují libovou šunku, ryby jako je losos či treska nebo nízkotučné mléčné výrobky. Potraviny s obsahem bílkovin zpomalují vyprazdňování žaludku, to znamená, že zůstanete déle sytí a po zbytek dne budete potřebovat méně kalorií.
Pokud máte ráno málo času, nebojte se, proteinová snídaně vám ho moc nezabere. Dejte na svůj ranní toast pár plátků uzeného lososa nebo libové šunky či míchaná vajíčka, a pokud máte víc času, užijte si omeletu, frittatu nebo naší verzi anglické snídaně.
Dopolední svačina
Pro udržení dostatku energie je velmi důležité se dobře najíst ráno a dopoledne. Ideální je jíst málo a často, ale každá svačina by měla dávat smysl. Zkuste burákové máslo a banán s krekry nebo si dejte krémové avokádo s plátky krůtího masa.
Oběd
Oběd by měl být kombinací libového masa a škrobových sacharidů. Potraviny bohaté na sacharidy zajišťují energii, bez které pravděpodobně upadnete do klasické odpolední otupělosti. Nejdůležitější je vybrat sacharidy, díky kterým stoupne cukr v krvi, to znamená zavrhnout „bílé“ potraviny plné cukru a vybrat si ty celozrnné plné vlákniny. Tyto potraviny vám zároveň pomohou ovládnout odpolední „chutě“. Díky celozrnnému pečivu ze žita, pšenice a ječmenu budete déle spokojení – studie ukazují, že žitný chléb hladinu cukru v krvi v normě až deset hodin, což je skvělá zpráva, pokud se chcete vyhnout odpoledním krizím.
Dejte si sendvič s libovým hovězím, vepřovým, kuřecím, krůtím či lososem a spoustou salátu nebo opečte trochu celozrnného chleba a užijte si ho s pečenými fazolemi.
Odpolední svačina
Mnohým lidem nechybí odpoledne ani tak cukr jako něco slaného. Jestli je to váš případ, zapomeňte na brambůrky a místo nich si dejte pikantní oříšky, semínka, slaný popcorn nebo krekry s nízkotučným sýrem.
Večeře
Nezavrhujte sacharidy – mají málo tuku, hodně vlákniny a večer vám pomohou relaxovat. Zkombinujte je se zdravými základními tuky, které najdete v mastných rybách jako je losos, makrela a pstruh nebo ořechy, semínka a jejich oleje. Vaše tělo použije tyto zdravé tuky pro noční regeneraci, která je důležitá pro zachování zdravé kůže a vlasů. Naplňte polovinu talíře barevnou variací zeleniny nebo salátu, pokapejte ho olejem z řepkového či lněného oleje a přidejte maso, rybu nebo fazole s divokou rýží, quinou nebo celozrnné těstoviny.