Stravovat se tak, abychom udrželi naše srdce zdravé, nemusí hned znamenat radikální změnu životního stylu. K velké změně naopak stačí pár úplně jednoduchých maličkostí…
1. Trochu méně tuku
Svůj denní příjem nasycených tuků a tím i hladinu cholesterolu v krvi snížíte výměnou plnotučného mléka za jeho méně tučnou variantu. Ušetřené množství tuků se vám bude možná zdát zanedbatelné, pokud ale mléko konzumujete denně, může ve výsledku jít o významnou změnu v jídelníčku. Pokud již polotučné mléko používáte a nechcete jej měnit za zcela odtučněné, vyzkoušejte mléko s 1 % obsahem tuku.
2. Větší neznamená lepší
Pro kontrolu množství zkonzumovaného jídla používejte odměrky a nevybírejte si vždy tu největší variantu jednotlivých potravin. Jednotlivé malé volby se sčítají, takže pokud si každé ráno dáte menší housku místo větší, ušetříte během roku dostatečné množství kalorií, abyste svou váhu snížili o 2,5 kg.
3. Výhody středomořského jídelníčku
Další jednoduchou maličkostí může být změna olejů a tuků, které k přípravě jídel používáte. Ve středomořské stravě, která je mimo jiné bohatá na ovoce, zeleninu, ryby a luštěniny, jsou hojně využívané nenasycené tuky, jako je olivový, řepkový a slunečnicový olej, spíše než nasycené tuky, jako je máslo nebo sádlo. Středomořská kuchyně tak nemusí být nutně méně tučná, používané tuky jsou pro vaše srdce ale rozhodně mnohem zdravější.
4. Šťavnaté ovoce a zelenina
Konzumace pěti porcí ovoce a zeleniny denně je spojena se snížením rizika srdečních onemocnění. Pokud je pro vás dosažení této minimální hranice obtížné, zkuste kombinovat syrové, mražené, konzervované a sušené ovoce a zeleninu s pitím ovocných a zeleninových šťáv. Odšťavňování se ale nenechte ani zcela unést a počítejte takto zkonzumované ovoce a zeleninu jen za jednu denní porci.
5. Co takhle fazolky?
Pokuste se do jídelníčku zařadit aspoň jedno vegetariánské jídlo týdně. Zelené fazolky zaručí pocit sytosti a můžete je započítat mezi svých denních pět porcí ovoce a zeleniny. Proč ale nepřidat fazolky nebo čočku i do masových jídel? Snížíte tak spotřebu masa a nasycených tuků, ale zachováte masovou chuť jídla.
6. Stop nadm
ěrnému používání soli
Většina z nás konzumuje více soli, než jen doporučených 6 g denně a snížením jejího příjmu tak můžeme dopomoci ke snížení krevního tlaku. To nicméně vůbec neznamená, že jídlo musí být bez chuti. Pro ochucení můžete použít bylinky, různé druhy koření, pepř čili nebo citronovou šťávu.
Zdroj: www.bbcgoodfood.com