Léto se blíží, a tak je potřeba tomuto ročnímu období přizpůsobit i váš jídelníček. Pokud si ale myslíte, že je letní období čistě jen o salátech, mýlíte se. Saláty v letním období jsou rozhodně na místě. Jen je potřeba myslet na to, že čistá konzumace salátu nedodá vašemu tělu potřebné složky. Co tím chceme říct? Nemusíte mít strach zařadit do jídelníčku běžná jídla.
Léto není postaveno na salátech
Těžké jídla a letní období nejspíš nejde moc dohromady. Představte si, že jste na sluníčku, venku je teplota přesahující 30 stupňů celsia a vy musíte sníst jedno z těžkých jídel. Ano, tento proces se dá zvládnout, ale musíte počítat s tím, že vám po jídle nemusí být příliš dobře. Na druhou stranu nemůžete konzumovat na oběd každým dnem zeleninové saláty. Vaše tělo by nedostalo potřebné látky, které by mělo. Musíte tedy umět letní jídelníček správně kombinovat. Jedině tak budete maximálně spokojení. Kromě toho vaše tělo získá vše potřebné.
Tělo musí přijmout dostatečné množství sacharidů, zdravých tuků a bílkovin. Maso tedy z jídelníčku nevyřazujte. Jen ho zkuste upravit tak, aby pro vaše tělo nebylo příliš těžké. Uvidíte, že vám rázem bude více chutnat. Řeč je například o grilování. Právě grilování k letnímu období bezpochyby patří. Dále lze konzumovat také zeleninu. Tu můžete připravit formou výše uvedeného salátu. I ovoce je možné zařadit do letního jídelníčku. S ním se to ale nesnažte přehánět. Ideálním ovocem je například banán nebo jablko. Kromě klasické zeleniny si dopřejte také meloun. Ten vás osvěží a navíc obsahuje velké množství vody.
Jaké suroviny je možné dále konzumovat?
Co se týče příloh, poohlédněte se například po rýži, bramborách nebo luštěnin. Jedná se o nejvhodnější přílohy, které si můžete dopřát v letním období. Dopřát si lze ale více klasických jídel, na která jste zvyklí. Je dobré se ale vyhýbat těžkým jídlům, uzeninám, levným salámům, špekům, levným sladkostem a tučným sýrům.