Mňam TV se snaží o co největší rozhled diváků v oblasti výběru kvalitních potravin. Vyzpovídali jsme pro vás pana Václava Hese, ředitele Skaličanu, podniku, který se zabývá zpracováním masa a masných výrobků v České Skalici. Ten má tradici již od roku 1974. Poradil nám, na co si máme dát pozor při výběru masných produktů.
Pane Hesi, na úvod nám povězte, jaké výrobky firma Skaličan nabízí.
Firma Skaličan se zabývá výrobou uzenářských výrobků ve všech škálách. Vyrábíme produkty, které jsou velmi kvalitní, ať už jsou to výběrové šunky, fermentované salámy, nebo kusové uzeniny jednoškálových druhů masa. Ty jsou s minimálním nástřikem láku a mají co největší obsah masa. Naše fermentované výrobky se vyrábí pořád klasickou cestou, to znamená, že nepoužíváme prakticky žádnou chemii na fermentaci, místo toho využíváme mikroorganismy. Drtivou většinu našich výrobků vyrábíme z českého masa, protože jsme v holdingu, který vlastní chovy prasat.
Jak mám jako zákazník poznat, že si kupuji opravdovou kvalitu a že se nejedná pouze o předražený výrobek.
Pravidelně se účastníme soutěží, jako je Regionální potravina, kde prakticky každý rok dostáváme ocenění, ať už za fermentované výrobky, nebo párky, šunky. Stejně tak sbíráme úspěchy i v soutěži Česká chuťovka. Na našich výrobcích je pak logo ocenění. To, že jsme v těchto soutěžích schopni obstát, je důkaz toho, že jsou naše výrobky kvalitní. Vždy je potřeba kontrolovat, co je napsáno na složení, výrobci dodržují složení, které je uvedeno na výrobku. Vždy jde o poměr masa anebo množství použitého masa na výrobu. A potom o množství éček.
Jak se odrazí výroba kvalitních výrobků na jejich trvanlivosti? Mají vámi vyráběné produkty kratší dobu spotřeby
My deklarujeme trvanlivost o něco kratší, než na co jsem zvyklý z jiných trhů, a je to právě v důsledku toho, že se tam nepoužívají tak funkční konzervanty jako v jiných podnicích. Ale za přínos pro naše zdraví tohle malé omezení přece stojí.
Říkal jste, že jste v holdingu, který vlastní chov prasat. Dokážete ovlivnit to, jak se tam se zvířaty zachází?
Tyhle chovy jsou dost hlídané, musíme splňovat přísné požadavky welfare, tak aby nedocházelo k týrání zvířat. Spadá to pod veterinární správu. Musíme dodržovat například omezené počty zvířat v kotcích, dále způsob nahánění, omračování. Tohle všechno je pod dozorem.
Prozraďte nám, které vaše výrobky jsou mezi zákazníky nejoblíbenější.
Každý zákazník si vybere svůj okruh výrobků dle své chuti. Velmi dobré jsou Učňovské párky, výběrové šunky a určitě nemůžeme zapomenout na dekor klobásy. Jsou to klobásy fermentované a na povrchu je koření v několika variantách. Tyto považuji za jedny z nejlepších na trhu.
Sám jste vyučený řezník. Jak jste se dostal až na pozici ředitele Skaličanu? Jak vypadala vaše cesta za úspěchem?
Je za tím určitě kus tvrdé práce. Druhý důvod je ten, že jsem měl velké štěstí na lidi kolem sebe, ať už to byla rodina, nebo mí nadřízení. Pod jejich taktovkou člověk získává zkušenosti a pak je může takhle zužitkovat. Určitě je to ale o tom, že vás musí podpořit rodina. Bez toho to není možné. Navíc práce s masem mě vždycky bavila, takže když jsem se měl rozhodovat, co budu dělat, měl jsem v tom dávno jasno. Navíc řezníci byli vždy uznávaní ve společnosti, a to od doby českých králů. Je škoda, že se dnes nikdo nechce věnovat našemu oboru.