Sezóna lilku trvá už nějakou dobu a vás možná napadá otázka, kam s ním? V dnešním tipu na večeři vám přinášíme výborný zeleninový recept s pečeným lilkem, olivovým olejem a kozím sýrem, který vás přenese na malou dovolenou do Středozemí.
1. Lilky rozkrojte podélně napůl a rozkrojenou stranu osolte. Nechte je „vyplakat“, tedy odležet minimálně hodinu, než pustí vodu, otřete zbylou sůl a osušte lilky do sucha.Ingredience
Postup
2. Vyložte plech pečícím papírem, nebo jen vymažte olivovým olejem. Položte lilky na plech a opatrně je nařízněte, aniž byste je nožem rozkrojili naspodu. Pokapejte olivovým olejem.
3. Protlačte česnek a smíchejte ho ze solí, bazalkou a piniovými oříšky. Směs zalijte olivovým olejem a rozmačkejte v hmoždíři nebo v misce, až vznikne pesto, které vtlačte do otvorů v lilku.
4. Lilky pečte v troubě předehřáté na 190°C asi 30 až 40 minut. Po upečení je vyndejte na talíř, na vrch přidejte bohatou vrstvu kozího sýra a čerstvou bazalku a můžete servírovat!
Zdroj: https://www.theguardian.com