Možná sami víte o vitamínech, které se vám nedostává nebo vám jejich absenci potvrdil lékař. Ať tak či tak, vždy je lepší je dodávat ve formě potravin namísto vitaminů z lékárny. Zařaďte do jídelníčku následující suroviny a budete mít jistotu, že vám nebude chybět nic důležitého.
1. Zinek
Bohatým zdrojem zinku jsou semínka, například dýňová, slunečnicová, sezamová, ořechy, celozrnné obiloviny, rostlinná mléka, tofu, arašídy, hnědá rýže, hořká čokoláda.
2. Vitamin D
Najdete ho v mléku, vejcích, játrech, tuňáku, lososu, makrele.
3. Hořčík
Potraviny s vysokým obsahem hořčíku jsou: meruňky, ananas, lesní plody, banány, datle, luštěniny, semínka, cereálie, avokádo.
4. Železo
Dostatek železa si zajistíte konzumací obilovin, červeného masa, červené řepy, luštěnin, ořechů (para ořechy, kešu, mandle), pórku, brokolice, chřestu, sušeného ovoce.
5. Jód
Jód obsahuje mléko, mořské ryby, plody a řasy, Vincentka nebo Hanácká kyselka, také vejce.