Máte rádi cereální kaše ke snídani, ale chtěli byste se vyhnout vysokému obsahu cukru v některých obchodních produktech? Nezoufejte, máme pro vás skvělou alternativu – ovesné lívance se šťavnatým ovocem. Tento zdravý recept je chutný, výživný a snadno jej upravíte dle libosti. Připravte se na příval chutných ovesných lívanců!
Chutná a výživná alternativa cereální kaše
Díky ovesné, celozrnné mouce jsou lívance velmi výživné. Mají vysoké množství vlákniny, která pomáhá podporovat dobré trávení. Vláknina také udržuje pocit sytosti po celý den. Kromě toho ovesné lívance obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou pro zdraví velmi důležité.
Šťavnaté ovoce, kterým se lívance obvykle doplňují, také přináší výživnou hodnotu. Ovoce zvyšuje nutriční hodnotu lívanců a dodává jim příjemnou chuť. Obvykle se doporučuje používat jablka, banány nebo jiné druhy ovoce. Také můžete přidat oříšky a semínka, abyste dostali extra výživu. Přidáním skořice se navíc ovesné lívance stávají ještě chutnější a voňavější.
Ovesné lívance se šťavnatým ovocem
Připravují se z řidšího, kyprého těsta, které nalejeme na plech a následně upečeme. Většinou se servírují nakrájené nebo natrhané se šťavnatým ovocem jako přílohou. Můžete je připravit různými způsoby – s marmeládou, medem, ovocnou omáčkou nebo jogurtem.
Příprava ovesných lívanců je velmi jednoduchá a rychlá. Nejprve smícháte všechny přísady, a to mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Přidejte mléko, rozpuštěné máslo a směs dobře promíchejte. Následně směs nalejte do vymazaného plechu a posypte šťavnatým ovocem. Pečeme v troubě, než se ovesné lívance zbarví lehce dozlatova. Hotové lívance můžete dochutit medem, marmeládou nebo ovocnou omáčkou.