Štědrovečerní večeře je jedním z nejdůležitějších okamžiků vánočního období, který tradičně spojuje rodinu u bohatě prostřeného stolu. A co by to bylo za štědrovečerní menu bez polévky? Sváteční polévky jsou nedílnou součástí této slavnostní večeře a představují lahodné a chutné předkrmové jídlo. V tomto článku vám přinášíme pět inspirativních receptů na sváteční polévky, které mohou zdobit váš štědrovečerní stůl a potěšit chuťové buňky celé rodiny. Připravte se na skvostné kombinace ingrediencí, aromatických koření a bohatých chutí, které vás vtáhnou do vánoční atmosféry již od první lžičky.
Pět receptů na sváteční polévky pro bohatý štědrovečerní stůl
Štědrovečerní večeře je jedním z nejdůležitějších okamžiků vánočního období a polévka je tradiční součástí této slavnostní hostiny. Pokud hledáte inspiraci na sváteční polévky, máme pro vás pět skvělých receptů, které rozzáří váš bohatý štědrovečerní stůl.
Prvním receptem je klasická rybí polévka s lososem a kořenovou zeleninou. Tato lahodná polévka se připravuje ze silného rybího vývaru, do kterého se přidají čerstvé kousky lososa a jemně nakrájená mrkev, petržel a celer. Polévku dochutíme citronovou šťávou a bylinkami podle chuti.
Dalším zajímavým receptem je houbová krémová polévka s pečenými žampiony. Do smetanové omáčky se přidají nakrájené žampiony, cibule a česnek, které jsme nejprve společně podusili na pánvi, dokud houby nezměknou. Potom smetanu s houbami rozmixujeme na krémovou konzistenci a dochutíme soli, pepřem a bylinkami dle libosti.
Tyto recepty na sváteční polévky vám pomohou připravit bohatý a chutný štědrovečerní stůl, který potěší celou rodinu.
Vyzkoušejte tyto inspirativní recepty na sváteční polévky
Sváteční období je ideálním časem na vyzkoušení nových a inspirativních receptů. A co by mohlo být lepšího než začít sváteční večeři lahodnou polévkou? Pokud hledáte něco originálního, zkuste připravit krémovou dýňovou polévku s křupavými slaninovými chipsy. Stačí oloupat a nakrájet dýni na menší kousky, osmahnout ji spolu s cibulí a česnekem na másle, zalít vývarem a vařit do měkka. Poté stačí směs rozmixovat do hladka, přidat smetanu a dochutit solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na závěr si připravte slaninu – nakrájejte ji na tenké plátky, které osmažte dozlatova. Polévku podávejte posypanou slaninovými chipsy pro extra chuť.
Další zajímavou variantou je tradiční rybí polévka z lososa se špenátovými knedlíčky. Nejdřív si připravte vlastnoručně vyrobený rybí vývar – stačí povařit kosti z lososa spolu s kořením (bobkový list, celé pepřové zrna, petrželovou nať) a cibulí. Poté vývar sceďte a přidejte do něj nakrájeného lososa, kterého nechte vařit asi 10 minut. Mezitím si připravte špenátové knedlíčky – smíchejte jemně nasekaný špenát s vejcem, strouhankou, mlékem a moukou. Z této směsi tvořte malé knedlíčky, které povařte ve vroucí osolené vodě. Hotovou polévku podávejte s čerstvou petrželkou a citronem pro dokonalou sváteční atmosféru.