Zapojujete nějak esoteriku do výběru jídel, upravujete podle toho například zájemcům jídelníček?
Jsou to dvě úplně odlišné věci. Já esoteriku mám ráda, ale v tom původním pojetí, ve vnímání přírodních cyklů a v tom, co nám příroda dává. Nemám ji ráda v tom andílkářství, kdy lidi sedí, nechtějí nic udělat a čekají, že změna přijde sama, místo toho, aby si uvědomili, že něco musí skončit, něco nového přichází a dost často se lidi právě zaobírají tím, o co přišli. Je to jako kdybychom v tuhletu chvíli chtěli krásné slunné počasí se čtyřicítkami. To už ale skončilo, přišel podzim, sklízíme. Takže třeba já už spoustu let používám sezonní suroviny. Třeba také jdu na Petřín, tam si nasbírám jehličí a dělám třeba i linecké s jehličím. Esoteriku mám tedy ráda ve spojení s přírodou.
Co je podle vás jedním z největších nešvarů dnešní doby co se týká stravování?
Dnes má spousta lidí problémy například s žílami, vysokým krevní tlakem. Když se podíváme trochu do historie, naše babičky jedly pravidelně pohanku. Dneska lidi jdou do lékárny a koupí si rutin místo toho, aby si uvařili něco s pohankou. Vitamíny a minerály, které přijímáme v přírodní formě, jsou mnohem lépe vstřebatelné než z tablet v lékárně. Třeba jsem poradila kamarádce, jejíž syn měl problémy se střevy. Řekla jsem jí, ať mu začne vařit ovesnou kaši, polévku z vloček.
Prozradíte nám nějaký váš tip na super zdravou surovinu, kterou lidi najdou běžně v přírodě?
Teď jsem objevila kouzlo šípků. S mojí sestrou jsme z nich dělaly šípkové pyré. Vitamin C v tom sice není, protože ten se ztratí vařením, ale najdete tam spoustu minerálů. Takže teď chodím na šípek a to mi přijde, že by lidi měli dělat, dostat se zpátky k sobě a vnímat to, co tam je. A ne čekat, že přijde nějaký anděl, který nám pomůže. Když už jsme u andělů, tak já miluju Rakousko a miluju hory a když sedím na kopcích a koukám dolů, tak říkám, že v každém tom baráčku, který není velký ani jako nehet od malíčku, je spousta lidí, kteří mají problémy. Ti andělé aby si ušoupali křídla kvůli těm našim problémům, takže ať slouží andělé tam, kde mají a my ať si bereme ty informace z přírody, které už jsou tady historicky po generace dané.
Jeden sen jste si po MasterChef Česko splnila, začala jste profesionálně vařit, co dalšího si přejete, aby se vám v životě splnilo?
Já bych asi chtěla dělat nějaký pořad v televizi, to je asi něco, co by se mi líbilo a chtěla bych učit lidi vařit základní věci, ne něco exkluzivního.