Jaké červené a bílé víno byste doporučil jako vánoční dárek pro někoho, kdo se ve vínech vyzná a my mu chceme dopřát něco exkluzivního?
V takovém případě bych doporučil vína Brunello di Montalcino od Tonyho Sasy: PURO ročníku 2010 získalo nedávno vysoké ohodnocení 96 bodů na Prague Wine Trophy (James Suckling vínu udělil 95 bodů, takže se jedná o férové ohodnocení). V bílých vínech, moje doporučení směřuje na víno Bevion Selezione 2016, Chardonnay z vinařství Boeri Alfonso, velké víno které zrálo 12 měsíců v barrique sudu a představuje výrazný ‚francouzský styl‘. Mimochodem, obě tato vinařství jsou opakovaně nositeli ocenění ‚pětihvězdičkové vinařství‘ podle výsledků Prague Wine Trophy. Pokud někdo má výhrady vůči výraznému vlivu dřevěných sudů při školení vína, Bevion Selezione není ta správná volba a pak doporučuji již zmiňované víno Rovereto 2014, Gavi DOCG di Gavi z vinařství Castellari-Bergaglio, nádherné komplexní víno ze starých keřů (prý nejstarší vinice v oblasti Gavi).
Při našem zajímavém povídání jste několikrát zmínil Antonia Sasu, Vašeho italského obchodního partnera. Proč jste začal spolupracovat právě s ním?
Tony je sympaťák a skutečná osobnost. Dokáže o vínu mluvit hodiny a také přiblížit víno poutavým způsobem i pro ty, kteří nejsou nijak zběhlí v teoretických znalostech. Je to vskutku renezanční člověk – sommeliér, restauratér, vinotékař a obchodník s vínem, spolupracovník italského vinařského fondu a v neposlední řadě také to, čemu se ve Francii říká négociant.
Tony objížděl vinařské regiony napříč celou Itálií a vyhledával vinaře, kteří vyrábí skvělá vína, ale nemají prostředky nebo schopnosti na to, aby tato vína propagovali v zahraničí. Na základě jeho doporučení, byli takoví vinaři podporováni vinařským fondem.
Mezi těmito vinaři si Tony vybral několik partnerů, kde se u vybraných vín angažuje jako négociant. Na základě vzájemné dohody vinař řídí práci na vinici a prvotní zpracování ve sklepě a Tony řídí proces dalšího zpracování a zrání vína. Hotové víno si Tony a vinař rozdělí a každý etiketuje pod svým jménem. Díky tomu se Tony může pyšnit skvělými víny od Amarone z Veneta na severu přes Brunello z Toskánska až po Etna Rosso ze Sicílie na jihu. A pro mne je výhodné spolupracovat s Tonym namísto toho, abych jednal s deseti různými vinaři. A není jisté, že bych si vybral ty nejlepší.