Ostré nože bývají klíčem k úspěchu v kuchyni. Pomocí ostrých nožů vám půjde vaření od ruky. Nebudete muset bojovat s různými překážkami, se kterými by si tupý nůž nedokázal poradit. I přes to, že koupíte kvalitní a ostrý nůž, následné péči se nevyhnete. Víte, jaký pomocník vám zajistí neustále ostrý nůž, jež vám poté v kuchyni bude pomáhat?
Jenom kvalitní nůž nestačí!
Jak jsme uvedli v předchozím odstavci, pouze kvalitní nůž nestačí. Je pravdou, že vám kvalitní nůž ušetří nemalé množství času a nervů, ale musíte myslet na to, že se každý nůž časem ztupí. Pokud ale koupíte méně kvalitní nůž, pak budete muset péči věnovat mnohem více času. Kromě toho ne vždy vám následně dokážou pomoct nástroje určené pro ostřejší nože. Koupě kvalitního nože je tedy základem. Jak jsme již uvedli, péče bude o to jednodušší. U kvalitních nožů snáz docílíte ostří. U méně kvalitních nožů v životě nedocílíte takového ostří, jako u dražších variant. Na to je potřeba myslet.
Skvělým pomocníkem pro ostření nožů je ostřič. Jak docílit toho, aby váš nůž byl opět dostatečně ostrý? Vezměte nějakou desku a položte ji na pracovní desku kuchyně. Tím nepoškodíte pracovní desku. Poté vezměte nůž a jednou rukou přidržujte ostřič a druhou rukou nožem projeďte pomocí vodící štěrbiny přes ostřič, jež je určen k naostření nožů. Tuto činnost opakujte alespoň 5x až 10x. Rozhodně zde neplatí pravidlo, čím více, tím lépe. Opravdu stačí nůž naostřit pomocí pěti až deseti projetí přes ostřič. Jak v konečném důsledku poznáte skutečně ostrý nůž?
Jak poznat ostrý nůž?
Jestliže je nůž správně naostřen, dokáže si hravě poradit s krájením měkkých rajčat bez toho, aniž by se rajče kutálelo ze strany na stranu. Zároveň hravě přeřízne i teplý chléb na více kusů. Opět bez větších problémů. Pokud pocítíte, že se nůž do chleba nebo rajčat špatně zařezává a činnost je komplikovaná, naostření neproběhlo úspěšné.