Nenechte si ujít vánočně naladěný pořad Čas na TE.BE. s cukrářem Josefem a Terezou Bebarovou na Mňam TV. Dívejte se každé pondělí, středu a pátek v 10:00 a v 18:00 a naučte se péct ty nejstylovější dobroty! Dnes si upečeme tu nejlepší vánočku, už nemusíte hledat další recept!
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 250 g mléka
- 100 g cukru krupice
- 120 g másla
- 100 g rozinek
- 2 žloutky
- 20 g droždí
- 5 g soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletý anýz
- kůra z jednoho citronu
Na dohotovení:
- 1 vejce
- 20 g plátků mandlí
Postup:
- V mléce rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr a nechte přikryté utěrkou 1 hodinu kynout. Poté přidejte zbylé ingredience kromě mandlí a rozinek a vypracujte v hladké, nelepivé těsto.
- Přidejte suché plody a jen lehce zamíchejte.
- Nechte v pokojové teplotě odpočívat asi hodinu.
- Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a spleťte do vánočky tak, jak jste zvyklí.
- Nechte nakynout, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi. Pečte v dobře vyhřáté troubě při 160°C asi 30-35 minut.