Poslední číslo letošního roku je na světě. Opět se spoustou zajímavých článků a možná i inspirací. Třeba zrovna týkající se ryb. Proč je servírovat? Jsou zdravé, lehké a chutné, jsou vynikající potravinou, ale snadno podléhají zkáze, takže se musí ihned po tepelné úpravě zkonzumovat. A jaké druhy patří u nás k těm nejoblíbenějším? Dozvíte se v článku Ryby nejen na vánočním stole.
Hlavní téma: Bude rok plný dvojek konečně šťastný a veselý? Jak zvládaly podniky v oblasti gastronomie, ubytování a cestovního ruchu včetně léčebných lázní propady a naděje letošního roku? A co přinese ten příští? Zástupcům několika organizací, které zastřešují tento segment, jsme položili čtyři otázky na toto téma. Jejich odpovědi vás nenechají na pochybách, že zrovna tento segment to “odskákal“ nejvíce, ale zároveň všichni oslovení věří, že v příštím roce dojde k postupné stabilizaci provozu.
Víte o tom, že se novým trendem stávají děti v hotelu či v restauraci? Je to pro provozovatele starost nebo radost? A co vlastně znamená dobře pečovat o dětského zákazníka? To zjišťovala autorka článku, který si můžete přečíst na str. 12 až 14.
Co všechno víme o umělé inteligenci? Máme ji ve službách spíše přijmout, nebo stále upřednostňovat komunikaci s živým člověkem? Jisté je, že jako koncept existovala umělá inteligence už v 50. letech 20. století. V posledním desetiletí prošla obrovským vývojem a v současné době je tu s námi stále intenzivněji. Umělá inteligence se sice zlepšuje mílovými kroky, ale pravděpodobně začne sloužit teprve tehdy, až se doladí všechny detaily. Více na straně 22 až 25.
Blíží se Vánoce a s nimi plné stoly lahůdek. Budou to opět legendy studené kuchyně, jako jsou chlebíčky či bramborový salát, které budou vládnout svátečním tabulím? Obložený chlebíček nás doprovází více než sto let a bramborový salát se poprvé v Čechách objevil v roce 1924. Sice prošly proměnou času v závislosti na životním stylu a oblíbenosti surovin, ale ruku na srdce, dokážete si bez nich v jejich klasické podobě vánoční hodování představit?
A něco pro ty, kteří mlsají rádi! Člověk na sladké myslí poměrně často. Proč si tedy nedat cukr maximálně přírodní a svým způsobem i zdravý – ten hroznový! O čem je vlastně řeč? Přece o vínech přírodně sladkých. Branko Černý, autor článku, vám doporučí, na co zaměřit svoji pozornost a dává k dobru několik zajímavých tipů z letošního hodnocení projektu KRÁL VÍN České republiky, které by pro vás mohly být inspirací.